fbpx

Park Site

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

Добре дошли в нашата реализирана мечта за бягство от времето на забързаност и усещане за сливане с природата!  
 Природна забележителност „Ягодинска пещера”, включена в 100 те Национални туристически обекта.

  Исторически данни:
  Проучванията на пещерата започват през 1963 от спелеоклуб Чепеларе с ръководител Димитър Райчев, като първоначално са проучени 8500 метра, а през 1982-1986 се извършва повторно картографиране на пещерата и се откриват нови галерии и участъци като дължината й достига 10500 метра, а възрастта й е 275000 години. На 4 метра след естествения вход на пещерата (първо ниво) е открито Енеолитно жилище - местен керамичен център, единствено в Европа запазено в естествения си вид. Открити са находки на керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, хромели (ръчни мелници). Останките датират от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие пр. Хр.). Тази част от пещерата може да се разгледа за време от 20 минути, с беседа и отделна такса.

  Описание на пещерата:
  Със своите 10500 метра Ягодинска пещера е третата по дължина в България и най-дългата в Родопите. Образувана в протерозойски мрамори, тя е на три основни нива и две междинни. Третият етаж е благоустроен през 1971-1982, като туристическото трасе е 1100 метра. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут - сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания - пещерните перли. Общо 22 вида образувания от световно известни 28 вида.

  В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракосъчетания.

  Температурата на благоустроения участък е 6ºС - постоянна, целогодишна, влажност - 85-91%. Надморска височина на входа - 930 метра, изход - 937 метра, денивелация +7 метра (равна и хоризонтална).

  Фауна и флора:
  От животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци, паячета, троглобионти с представител комподей и други, а от флората - лишеи, мъхове, плесени и гъби

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Природна забележителност панорамна площадка "Орлово око"

 

Една от най - посещаваните напоследък атракции в България е паноромната площадка Орлово око.
Това е уникална по рода си наблюдателна площадка, извисяваща се на 1563 метра надморска височина, от която се открояват вълшебни и приказни гледки към необятните красоти на Източните Родопи.

Наречена е Орлово око, защото погледът може да стигне до далечни земи и безкрайни хоризонти. Панорамата, която се разкрива пред туристите е повече от впечатляваща, тъй като оттам може да се види част от Буйновското ждрело, Чала, Пирин, Рила и планините в Гърция. Орлово око се намира в близост до село Ягодина и до прочутата Ягодинска пещера.
Орлово око с всеки изминал ден набира все по-голяма и по-голяма известност сред българските и чуждестранни туристи. Мощната конструкция е приспособена да издържа до три тона товар, а безопасността на посетителите е напълно гарантирана. Площадката като нова дестинация бе открита през месец май 2009 година от Туристическо дружество „Родопея” – с. Ягодина, а средствата за нейното изграждане са събрани от входните такси за близката Ягодинска пещера. Точно под впечатляващото съоръжение се вие и планинския път, по който се стига до Орловото око. Пътят обаче не е приспособен за леки коли, така че ако искате да се доберете до Орлово око, можете да го направите само с джип или пеша по екопътека, която започва от с. Ягодина. Ако не желаете да ходите пеша до там, може да ви закарат с джипове, които може да наемете от паркинга на Ягодинска пещера.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Природна забележителност "Дяволско гърло"

Пещерата Дяволско гърло се намира в Западните Родопи, на 1,8 км северно от село Триград и на 17 км южно от град Девин. Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди.

Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика.

Пещерата е пропастна и неразклонена. Водите на Триградската река се изливат в „гърлото” от височина 42 метра, като формират най-високия подземен водопад на Балканския полуостров. Заради оглушителния грохот, който се създава, залата с водопада е наречена Бучащата зала. Тя е огромна - втората по големина пещерна зала в България. На около 400 м от входа водите на реката се губят в сифон. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през друга пещера. 

Интересен факт е, че нищо, пуснато във водите на Дяволското гърло, не излиза от изхода на пещерата. Правени са множество експерименти с дървесни трупи и различни други предмети, които потъват безследно в подземната река и още повече разпалват любопитството и въображението. Опит с оцветители показва, че минава повече от час и половина, преди водата да измине краткото разстояние от единия до другия отвор, което поражда нови загадки за мащабите на системата от подземни реки.

Туристическият маршрут започва от изкуствена галерия, която отвежда до основата на водното течение и Бучащата зала. Следват 301 стъпала покрай спиращия дъха ревящ водопад. Гледката на кипящата вода, оглушителният рев на водопада и огромното пространство на залата са наистина впечатляващи. Целият маршрут е обезопасен с предпазни парапети. Атрактивни са трите релефа, изсечени в скалите на пещерата. Първият от тях представлява дяволска глава, разположена близо до входа за посетители, малко преди слизането в Бучащата зала. Вторият е фигура на мъж в цял ръст, в античен стил, изсечена в камъка в Бучащата зала. На път към изхода може да се види малко изворче с издълбан миниатюрен олтар с фигура на Богодорица.

Подходящ период за посещение е късната пролет и лятото, когато входът на пещерата е обгърнат със свежа зеленина, а Родопа планина е най-гостоприемна. Местният пещерен клуб организира спускания с лодка в пещерата от началото на месец май до края на октомври. Клубът осигурява екипировка – лодки, спасителна жилетка и обезопасителни колани. Спускането става по трима души в лодка с инструктор.

Посещението в пещерата става само в присъствието на екскурзовод.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Природна забележителност "Дяволски мост"

 

Той се намира между Ягодинска пещера и Борино в местността “Хайдушки дол” по екопътека “Дяволска пътека”. Това е един скален мост, дълъг 8-10м., с дебелина 2-3 м. и светъл отвор 30 м.

Преданието, че само дяволът може да мине по него дава името му, в превод от турски език “шейтан кюпрю”. Според легендата скалното образование е момента на помирението между двама братя, враждували дълги години за бащините си имоти, изградили стени по между си.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

User Rating: 3 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar InactiveStar Inactive
Пешеходни маршрути:
  В района има 10 пешеходни маршрута в околностите на село Ягодина:

  Първи маршрут: с. Ягодина – връх Свети Илия
  Втори маршрут: хижа "Тешел" - хижа "Орфей"
  Трети маршрут: хижа "Тешел" - връх Свети Илия - с. Ягодина
  Четвърти маршрут: Ягодинска пещера - с. Ягодина - с. Триград - 3 1/2 часа
  Пети маршрут: хижа "Триградски скали" - хижа "Тешел" - 5 часа
  Шести маршрут: Южнородопска екопътека - дяволската пътека
  Седми маршрут: Дяволски мост - хижа "Орфей" – 4 часа
  Осми маршрут: с. Борино - Кемеров мост - 4 часа
  Девети маршрут: с. Чала - връх Виденица - с. Буйново - с. Кожари - м. Портата - м. Башиш - с. Ягодина
  Десети маршрут: Девин - м. "Калето" - Кемеров мост - хижа "Орфей" - резерват "Кастракли" - с. Тешел

  Пещери за екстремен туризъм в землището на с. Ягодина: Ягодинска пещера, Санчова дупка, Проходна Корудеренска пещера, Хаджийска ропка, Горна Каранска, Долна Каранска, Мрачната дупка.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Туристически маршрут
„Природни феномени и резервати”
 
1 ден. Пристигане в хотел "Мурсал". Разглеждане на „Ягодинската пещера”. Свободно време за обяд в района на пещерата. Възможност за разходка по „Дяволската пътека” – маркирана еко-пътека в района на Буйновското ждрело. Възможност за изкачване до платформата „Орлово око”, изградена над „Буйновското ждрело”, откъдето се разкрива великолепна гледка към ждрелото и селата Ягодина и Чала (възможно е ползването на автомобил с висока проходимост – 4х4).
Вечеря с домашно приготвени местни гозби и ястия. Нощувка. Възможност за организиране на фолклорна вечер.
2 ден. След закуска – пешеходен преход (или трансфер) до защитената местност „Триградско ждрело”. Разглеждане на прочутия феномен – пропастната пещера „Дяволското гърло”. След обяд – на любителите на по-големите натоварвания предлагаме пешеходен преход (около 5 часа в двете посоки) до защитената местност „Чаирите”, разходка край „Синьото езеро”, „Сухите езера” и разглеждане на „Пияната гора”. Връщане в Триград.
Любителите на конната езда могат да направят преход до селата Водни пад, Кестен и резервата „Шабаница”.
Почитателите на местните традиции и обичаи могат да се запознаят с бита и културата на жителите на Триград, да разгледат местното производство на китеници, халища, черги, терлици, да опитат сладко от диви ягоди и знаменития с лечебните си свойства триградски (мурсалски) чай.
Вечеря – местни специалитет.
3 ден. След закуска – свободно време в Ягодина. Възможност за разглеждане на град Девин или посещение на минерален плаж в местността „Струилица”. Обяд и отпътуване.
 
Други интересни туристически обекти и атракции, които могат да бъдат посетени по време на вашият престой в района:
 
Резерват „Кастраклий” – Подходящ за наблюдение на част от богатата флора на Родопите и също така на диви животни. В резервата се забраняват всякакви дейности, с изключение на: 1. тяхната охрана; 2. посещения с научна цел; 3. преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел; 4. събиране на семенен материал, диви растения и животни с научна цел или за възстановяването им на други места в количества, начини и време, изключващи нарушения в екосистемите.
Изходен пункт е с.Борино, (на  8 км. по асфалтов път от разклона при село Тешел), откъдето  продължавате по маркирана пътека за хижа „Орфей” и след около 2 часа пристигате в района на резервата
Хижа „Орфей” - Намира се в местността „Топлия извор” и е разположена на великолепна поляна, където туристите могат да спортуват, да си направят пикник, да почиват сред характерния за Западните Родопи  ландшафт. Желаещите могат да останат в жижата, която е с 44 места, водоснабдена и електрифицирана, с вътрешни и външни санитарни възли и баня. Разполага с туристическа кухня и столова. Отоплението е с печки на твърдо гориво.
Изходен пункт е с.Борино, (на  8 км. по асфалтов път от разклона при село Тешел), откъдето  продължавате по маркирана пътека и след 1.30 часа пристигате в района на хижа „Орфей”
Древният „Кемеров мост” – разположен над Девинска река в нейното горното течение.Мостът е изработен от груби речни камъни. Майсторите са иззидали без спойка огромната мостова дъга широка 3 м., дълга 30 м. и висока 6 м. Сводът на моста образува идеален полукръг, стъпил на двата бряга на реката. Основите са положени върху скалистите брегове с хоросанова спойка. През моста е минавал римският път за Филипи, а до 1912г. е бил граница между България и Османската империя като западната му половина е била българска, а източната - турска.
До него се достига от с.Борино, (на  8 км. по асфалтов път от разклона при село Тешел), откъдето  продължавате по маркирана пътека и покрай хижа „Орфей” след около 3 часа пристигате в района на „Кемеров мост”
Скален феномен „Дяволския мост” - Представлява скален мост, дълъг 8-10м, с дебелина 2-3 м и височина 30м. Скалите, на които се опира са отвесни. Съществува предание, че само дявол може да мине по него, откъдето идва и името му. Наблизо се намира и водопадът на реката, която е ляв приток на Буйновската река.
До „Дяволския мост”  се достига по „Дяволската екопътека” от Буйновското ждрело. Тръгва се по левия приток на река Буйновска (на 2 км след разклона за с. Ягодина),  след което остават около 500 метра до „Дяволския мост”. Екопътеката продължава към  село Борино. Общата й дължина е около 2,5 км.
Римски мост „Кемера” – Построен над река „Сърница”, римският мост с изящна конструкция, изграден от прости камъни ; дължина 30 м, ширина 3 м и височина 6 м. Близо до моста реката образува красиво езерце подходящо за пикник и снимки.
Намира се на асфалтовият път от Борино за Доспат -  на 9 км от с.Борино непосредствено след село Змеица.
Крепост „Кралимаркова бърчина” - Крепост по време на осмаското нашествие, където като самостоятелен феодал владетел в този край се укрепил Крали Марко. В подножието на върха има множество могили - тракийски, римски, славянски. На самия връх има светилище.
До крепоста се достига от информационен център „Караджадере”. Пътува се в посока Доспат и след село Змеица  (в района на мост „Кемера”) завивате надясно за да достигрете информационния център.
От него до крепостта остават около 2 часа по пътека.
Град Доспат и язовир „Доспат” - Пристигайки в гр. Доспат может да се разходите около язовира,  отидете на риболов (костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва.) или да се разходите с лодка по язовира да обядвате в рибен ресторант. Да разгледате уникалната изложба на български родопски носии в честното читалище.
Доспат е на 25 км по асфалтов път от разкрона при село Тешел.
Град Девин - Пристигайки в гр. Девин можете да отпочинете край откритите минералнни басейни на к-с Струилица или да направите еднодневна разходка по „Девинската екопътека” в защитената местност „Поречието на река Девинска”, достигайки до водопада „Самодивското пръскало” в местността „Строилски дол”. Да се разходите с лодка по яз. „Цанков камък” или да се възползвате от SPA процедурите, които от местните хотели предлагат
Ягодина отстои на 8 км по асфалтов път от разкрона при село Тешел.

User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive

НАРОДЕН СЪБОР в село Ягодина

Оркестри от всички фолклорни области на страната се надсвирват на събор в Ягодина на 5, 6 и 7 септември всяка година. Фолклорното надсвирване на оркестри се прави за шеста поредна година в родопското село, станало известно не само с Ягодинската пещера, но и като място за сватбен туризъм. Два дни в Ягодина звучи маратон от изпълнения на фолклорни оркестри, а сватбарска атмосфера може бъде допълнена и от няколко бракосъчетания, които се извършат в Ягодинската пещера.

Сред участниците в надсвирването са оркестрите "Гердани", "Родопски солисти", "Лира", "Асеница", "Балкани", "Южни ритми" и др. Според регламента на състезанието, всеки състав се представя с 90-минутна програма, включваща оркестрово изпълнение, изява със солисти и финал.
Публиката може да чуе на събора солистите Николай Славеев, Златина Узунова, Веска Кичукова и др. Оркестрите ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Милчо Василев, а наред с големия приз ще се присъдят и награди за инструменталисти и млади изпълнители.

Надсвирването се провежда срещу хотел "Мурсал" в местността "Нивището" до пещерна ниша "Ушите", която осигурява допълнителна акустика, така че програмата на събора ще се чува и в съседните селища.
Народното веселие започва в 10 часа на 5-ти септември всяка година.

Гостите, дошли на празника могат също да разгледат и Ягодинската пещера, както и да се насладят на прекрасната гледка от панорамната площадка за наблюдение “Орлово око”.

Subcategories

Here is where I will blog all about the parks of Australia.

You can make a blog on your website by creating a category to write your blog posts in (this one is called Park Blog). Each blog post will be an article in that category. If you make a category blog menu link with 1 column it will look like this page, if you display the category description then this part is displayed.

To enhance your blog you may want to add extensions for comments, interacting with social network sites, tagging, and keeping in contact with your readers. You can also enable the syndication that is included in Joomla (in the Integration Options set Show Feed Link to Show and make sure to display the syndication module on the page).

These are my photos from parks I have visited (I didn't take them, they are all from Wikimedia Commons).

This shows you how to make a simple image gallery using articles in com_content.

In each article put a thumbnail image before a "readmore" and the full size image after it. Set the article to Show Intro Text: Hide.