fbpx

User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 

НАРОДЕН СЪБОР в село Ягодина

Оркестри от всички фолклорни области на страната се надсвирват на събор в Ягодина на 5, 6 и 7 септември всяка година. Фолклорното надсвирване на оркестри се прави за шеста поредна година в родопското село, станало известно не само с Ягодинската пещера, но и като място за сватбен туризъм. Два дни в Ягодина звучи маратон от изпълнения на фолклорни оркестри, а сватбарска атмосфера може бъде допълнена и от няколко бракосъчетания, които се извършат в Ягодинската пещера.

Сред участниците в надсвирването са оркестрите "Гердани", "Родопски солисти", "Лира", "Асеница", "Балкани", "Южни ритми" и др. Според регламента на състезанието, всеки състав се представя с 90-минутна програма, включваща оркестрово изпълнение, изява със солисти и финал.
Публиката може да чуе на събора солистите Николай Славеев, Златина Узунова, Веска Кичукова и др. Оркестрите ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Милчо Василев, а наред с големия приз ще се присъдят и награди за инструменталисти и млади изпълнители.

Надсвирването се провежда срещу хотел "Мурсал" в местността "Нивището" до пещерна ниша "Ушите", която осигурява допълнителна акустика, така че програмата на събора ще се чува и в съседните селища.
Народното веселие започва в 10 часа на 5-ти септември всяка година.

Гостите, дошли на празника могат също да разгледат и Ягодинската пещера, както и да се насладят на прекрасната гледка от панорамната площадка за наблюдение “Орлово око”.