User Rating: 3 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar InactiveStar Inactive
 
Пешеходни маршрути:
  В района има 10 пешеходни маршрута в околностите на село Ягодина:

  Първи маршрут: с. Ягодина – връх Свети Илия
  Втори маршрут: хижа "Тешел" - хижа "Орфей"
  Трети маршрут: хижа "Тешел" - връх Свети Илия - с. Ягодина
  Четвърти маршрут: Ягодинска пещера - с. Ягодина - с. Триград - 3 1/2 часа
  Пети маршрут: хижа "Триградски скали" - хижа "Тешел" - 5 часа
  Шести маршрут: Южнородопска екопътека - дяволската пътека
  Седми маршрут: Дяволски мост - хижа "Орфей" – 4 часа
  Осми маршрут: с. Борино - Кемеров мост - 4 часа
  Девети маршрут: с. Чала - връх Виденица - с. Буйново - с. Кожари - м. Портата - м. Башиш - с. Ягодина
  Десети маршрут: Девин - м. "Калето" - Кемеров мост - хижа "Орфей" - резерват "Кастракли" - с. Тешел

  Пещери за екстремен туризъм в землището на с. Ягодина: Ягодинска пещера, Санчова дупка, Проходна Корудеренска пещера, Хаджийска ропка, Горна Каранска, Долна Каранска, Мрачната дупка.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Туристически маршрут
„Природни феномени и резервати”
 
1 ден. Пристигане в хотел "Мурсал". Разглеждане на „Ягодинската пещера”. Свободно време за обяд в района на пещерата. Възможност за разходка по „Дяволската пътека” – маркирана еко-пътека в района на Буйновското ждрело. Възможност за изкачване до платформата „Орлово око”, изградена над „Буйновското ждрело”, откъдето се разкрива великолепна гледка към ждрелото и селата Ягодина и Чала (възможно е ползването на автомобил с висока проходимост – 4х4).
Вечеря с домашно приготвени местни гозби и ястия. Нощувка. Възможност за организиране на фолклорна вечер.
2 ден. След закуска – пешеходен преход (или трансфер) до защитената местност „Триградско ждрело”. Разглеждане на прочутия феномен – пропастната пещера „Дяволското гърло”. След обяд – на любителите на по-големите натоварвания предлагаме пешеходен преход (около 5 часа в двете посоки) до защитената местност „Чаирите”, разходка край „Синьото езеро”, „Сухите езера” и разглеждане на „Пияната гора”. Връщане в Триград.
Любителите на конната езда могат да направят преход до селата Водни пад, Кестен и резервата „Шабаница”.
Почитателите на местните традиции и обичаи могат да се запознаят с бита и културата на жителите на Триград, да разгледат местното производство на китеници, халища, черги, терлици, да опитат сладко от диви ягоди и знаменития с лечебните си свойства триградски (мурсалски) чай.
Вечеря – местни специалитет.
3 ден. След закуска – свободно време в Ягодина. Възможност за разглеждане на град Девин или посещение на минерален плаж в местността „Струилица”. Обяд и отпътуване.
 
Други интересни туристически обекти и атракции, които могат да бъдат посетени по време на вашият престой в района:
 
Резерват „Кастраклий” – Подходящ за наблюдение на част от богатата флора на Родопите и също така на диви животни. В резервата се забраняват всякакви дейности, с изключение на: 1. тяхната охрана; 2. посещения с научна цел; 3. преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел; 4. събиране на семенен материал, диви растения и животни с научна цел или за възстановяването им на други места в количества, начини и време, изключващи нарушения в екосистемите.
Изходен пункт е с.Борино, (на  8 км. по асфалтов път от разклона при село Тешел), откъдето  продължавате по маркирана пътека за хижа „Орфей” и след около 2 часа пристигате в района на резервата
Хижа „Орфей” - Намира се в местността „Топлия извор” и е разположена на великолепна поляна, където туристите могат да спортуват, да си направят пикник, да почиват сред характерния за Западните Родопи  ландшафт. Желаещите могат да останат в жижата, която е с 44 места, водоснабдена и електрифицирана, с вътрешни и външни санитарни възли и баня. Разполага с туристическа кухня и столова. Отоплението е с печки на твърдо гориво.
Изходен пункт е с.Борино, (на  8 км. по асфалтов път от разклона при село Тешел), откъдето  продължавате по маркирана пътека и след 1.30 часа пристигате в района на хижа „Орфей”
Древният „Кемеров мост” – разположен над Девинска река в нейното горното течение.Мостът е изработен от груби речни камъни. Майсторите са иззидали без спойка огромната мостова дъга широка 3 м., дълга 30 м. и висока 6 м. Сводът на моста образува идеален полукръг, стъпил на двата бряга на реката. Основите са положени върху скалистите брегове с хоросанова спойка. През моста е минавал римският път за Филипи, а до 1912г. е бил граница между България и Османската империя като западната му половина е била българска, а източната - турска.
До него се достига от с.Борино, (на  8 км. по асфалтов път от разклона при село Тешел), откъдето  продължавате по маркирана пътека и покрай хижа „Орфей” след около 3 часа пристигате в района на „Кемеров мост”
Скален феномен „Дяволския мост” - Представлява скален мост, дълъг 8-10м, с дебелина 2-3 м и височина 30м. Скалите, на които се опира са отвесни. Съществува предание, че само дявол може да мине по него, откъдето идва и името му. Наблизо се намира и водопадът на реката, която е ляв приток на Буйновската река.
До „Дяволския мост”  се достига по „Дяволската екопътека” от Буйновското ждрело. Тръгва се по левия приток на река Буйновска (на 2 км след разклона за с. Ягодина),  след което остават около 500 метра до „Дяволския мост”. Екопътеката продължава към  село Борино. Общата й дължина е около 2,5 км.
Римски мост „Кемера” – Построен над река „Сърница”, римският мост с изящна конструкция, изграден от прости камъни ; дължина 30 м, ширина 3 м и височина 6 м. Близо до моста реката образува красиво езерце подходящо за пикник и снимки.
Намира се на асфалтовият път от Борино за Доспат -  на 9 км от с.Борино непосредствено след село Змеица.
Крепост „Кралимаркова бърчина” - Крепост по време на осмаското нашествие, където като самостоятелен феодал владетел в този край се укрепил Крали Марко. В подножието на върха има множество могили - тракийски, римски, славянски. На самия връх има светилище.
До крепоста се достига от информационен център „Караджадере”. Пътува се в посока Доспат и след село Змеица  (в района на мост „Кемера”) завивате надясно за да достигрете информационния център.
От него до крепостта остават около 2 часа по пътека.
Град Доспат и язовир „Доспат” - Пристигайки в гр. Доспат может да се разходите около язовира,  отидете на риболов (костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва.) или да се разходите с лодка по язовира да обядвате в рибен ресторант. Да разгледате уникалната изложба на български родопски носии в честното читалище.
Доспат е на 25 км по асфалтов път от разкрона при село Тешел.
Град Девин - Пристигайки в гр. Девин можете да отпочинете край откритите минералнни басейни на к-с Струилица или да направите еднодневна разходка по „Девинската екопътека” в защитената местност „Поречието на река Девинска”, достигайки до водопада „Самодивското пръскало” в местността „Строилски дол”. Да се разходите с лодка по яз. „Цанков камък” или да се възползвате от SPA процедурите, които от местните хотели предлагат
Ягодина отстои на 8 км по асфалтов път от разкрона при село Тешел.